Hovedskader i dansk fodbold skal tages alvorligt

West Hams Issa Diop blev for en lille måned siden den første spiller i Premier League, der blev pillet ud med mistanke om hjernerystelse efter en kollision med Manchester Uniteds Anthony Martial.


Det britiske forsøg er dog skruet lidt dumt sammen, da man ikke tillader midlertidige udskiftninger, men i stedet piller spilleren helt ud af kampen, hvilket i teorien kan afholde både trænere og spillere fra at reagere.

Men det er en begyndelse, for hovedskader er i den grad noget, der skal tages mere alvorligt, også herhjemme.
I Tipsbladet fortæller den tidligere Superliga-prof Rasmus Minor om sine hovedskader, og hvorfor han i de sidste år af karrieren spillede med ekstra beskyttelse for at passe på sit hoved, der ikke skulle have flere alvorlige skader.

Den skeptiske læser vil måske undre sig over, hvorfor hovedskader dog først dukker op som et emne i disse år efter årtier, hvor man har klaret sig fint uden regler og ekstra beskyttelsesudstyr.

Den undren forstår jeg i udgangspunktet, men sagen er desværre, at fodboldspillere ikke nødvendigvis har klaret sig lige så fint, som vi gerne vil fortælle hinanden.

I Storbritannien har de første større undersøgelser vist tegn på, at generationer af professionelle fodboldspillere er langt overrepræsenteret senere i livet, når det kommer til at få Alzheimers, eller andre former for demens og hjerneskader.

Der er muligvis også en lang række tilfælde af CTE. Det er en modbydelig sygdom, der de seneste 10 år har skabt overskrifter i sportsligaen NFL i USA. En sygdom, hvor gentagne stød og hovedskader fører til personlighedsforstyrrelser, svære lidelser og i nogle tilfælde tidlig død og forhøjet risiko for selvmord.

I udlandet er tidligere topatleter i en bred vifte af sportsgrene ved at forberede søgsmål mod klubber og sportsforbund, der ifølge udøverne ikke har taget hjernerystelser og hovedskader alvorligt nok.

Fodbold er ikke nødvendigvis den mest udsatte sportsgren, men eksperter har især på ungdomsniveau efterlyst klare begrænsninger eller decideret forbud mod hovedstød, og også i professionel fodbold rådes der til at begrænse hovedstød, så meget som muligt til træning.

Det er heldigvis ikke hver uge, vi ser mistanke om alvorlige hovedskader i Superligaen.

Men det sker ofte nok til, at dansk fodbold efter min mening skal være fuldstændig klar til at indføre så vide regler, som muligt for midlertidige udskiftninger, og tjek af spillere i tilfælde af mistanke om hovedskader. Spillernes helbred er langt vigtigere, end mistanker om muligt misbrug af reglen, som må være en del af forklaringen på, at de midlertidige udskiftninger ikke er indført i det britiske forsøg.

Det kan godt være, at begrænsninger af hovedstød til træning og forbud mod at heade lyder helt skørt i professionel fodbold, men hvis forskningen viser en markant risiko for mén, og alvorlig sygdom senere i livet, er det vel indlysende, at vi skal strække os så langt, som muligt for at beskytte både de professionelle samt vores børn og unge,” skriver Troels.

Kilde: Tipsbladet.dk

Bliv medlem allerede idag og få del i de mange lukrative medlemsfordele

Som medlem af Sportsbranchen Dk’s kan du drage stor fordel af vores lukrative fordelsaftaler, som sikrer dig de mest attraktive vilkår og bedste priser på en række produkter og serviceydelser.

Rådgivning

Bæredygtighed

forest, tree stump, moss-7429841.jpg

Miljø & CSR

Agenter og distributører

investment, concept, business-5241253.jpg

HR jura

Handelsjura & IPR

Persondataforordning

Told & international handel

Nyttig info

Se eksempel på EXCLUSIVE video her

Se eksempel på fotos nedenfor

Se eksempel på ADVANCED video her

Se eksempel på BASIC video her