Leksikonet er oprettet i et forsøg på at opliste alle de termer, materialenavne og special udtryk, der benyttes i branchen. Samtidig ønsker vi at bidrage med informationer om sportsudstyr og -rekvisitter. Ord/begreb, der ønskes medtaget i Leksikon, kan e-mailes til Sekretariatet.


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Æ Ø Å
 


Asics

Det latinske udsagn ”Anima Sana In Corpore Sano”, som udgør initialerne i Asics´ logo betyder ”En sund sjæl i et sundt legeme”. Historien om Asics begyndte i 1949 med introduktionen af det første par sko fra grundlæggerens virksomhed Onitsuka Ltd. Helt fra starten har Asics haft som mål at udvikle de bedste og mest innovative sportsprodukter. Den teknologiske udvikling af materialer og produkter er i højsædet. Med afsæt i den rigtige teknologi, omsættes produkterne til sofistikerede og funktionelle produkter. Striberne på Asics skoene blev oprindeligt udformet sådan for at opbygge optimal stabilitet i skoene. - Siden er striberne så blevet kendetegnet for Asics...


Aserve Scandinavia A/S

Aserve Scandinavia A/S er etableret af Søren Jørgensen i maj 2001 og er en grossistvirksomhed med salg af sportsrelaterede produkter til det danske og skandinaviske marked. Aserve Scandinavia A/S har eneforhandlingen af Aserve produkter i hele Skandinavien. Virksomhedens kerneprodukter er koncentreret omkring sportsplejemidler og sportsbandager til forebyggelse og lindring af idrætsskader. Herudover indeholder sortimentet enkelte medicinske produkter.


a3 teknologi - adidas

Adidas a3-teknologien er benyttet i hælen på skoen og kombinerer tre egenskaber i etog samme element, der udnytter løberens energi optimalt. De tre elementerer:• Støddæmpning• Styring• DrivkraftStøddæmpningDet støddæmpende element er lavet af et blødt polyurethane-materiale. Elementeter placeret på ydersiden under hælen og sikrer optimal støddæmpning.Under fodens landefase opstår en energi, som opfanges og afpasses,så der opnåes en optimal kontrol med fodens bevægelser. Detstøddæmpende materiale sænker fodens pronation (indadvendt rotation) ogsikrer dermed optimal kontrol over fodens bevægelser.StyringDe styrende elementer består af et lidt fastere polyurethane-materiale endstøddæmpningen. Elementerne styrer foden og forhindrer overpronation, ogdermed bliver foden stabiliseret i en neutral position, der giver de optimale betingelserfor afsættet.DrivkraftDet tredje element består af en plade, lavet af termoplast. Pladen er placeretunder hælen og sikrer en blød overgang, når vægten skiftes fra hælen og tilforfoden. Resultatet er, at løberen får et mere eksplosivt og kraftfuldt afsæt.


Acetat

Acetat er en kunstfiber, der har en smuk glans, med blødt fald og minder om silke. Anvendes specielt til for i jakker m.m. Acetat er ikke særlig stærkt og svækkes af kemikalier. Krøller meget i vask.


Acryl

Acryl eller polyacryl er let, blød og tåler sollys og de fleste kemikalier. Slidstyrker er knapt så god som nylon eller polyester. Er ikke formfast ved vask. Handelsnavne for acryl kan være Orlon, Courtelle, Dralon. delsnavnene der bruges om acryl.


adiFit (adidas)

Sål fra adidas, der altid finder den rigtige størrelse i børnesko.For at sikre at små børn får sko, der passer perfekt, har adidas udviklet adiFIT. Ved hjælp af en udtagelig indlægssål kan forældrene forvisse sig om, at deres børn har fået sko i den rigtige størrelse. Alle, der har prøvet at købe sko til et lille barn, ved, at det kan være svært at finde den rigtige størrelse. Det skyldes primært, at barnet har meget svært ved at fortælle, om skoen passer. Men det skyldes også, at nerveenderne i små børnetæer ikke er færdigudviklede, og derfor kan børnene ikke mærke smerte på samme måde som voksne.


adiPRENE (adidas)

adiPRENE er et elastisk materiale, placeret i forfoden. Materialet styrker forfodens kraft og ydeevne under afsættet.


adiPRENE (adidas)

adiPRENE er et extremt støddæmpende materiale, der placeres under hælen. Materialet beskytter og stabiliserer hælen under landingen.
 

B


Bomuld

Naturproduktet Bomuld hører til gruppen vækstfibre og anvendes i mere 40 pct. af den totale verdensproduktion af tekstilfibre. Tøj af bomuld er komfortabelt, slidstærkt, nemt at vaske og har en stor absorbtionsevne. Bomuldens kvalitet afhænger af bomuldens renhed, fiberlængden og indfarvningen. Lange bomuldsfibre giver stærkere garner end korte fibre. Finheden øges samtidig med længden og dette indebærer at man kan spinne stærkere og finere garner af langfibret bomuld. Bomuld kan forædles med krympe- og impræneringsprocesser m.m. Hvid bomuld kan kogevaskes. Farvet bomuld skal vaskeskes i henhold til vaskeanvisningen, hvor det indfarvningens kvalitet, der der bestemmer vasketemperatur.


Badmintonbold, fjer

Vægt: 4,9g - 5,2g eller svarende til en M65 kuvert et stk. A4 brevpapirTopdiameter 68 mm16 fjer isat korkbund betrukket med pvc "kunstskind" denne del vejer 2,2g - 2,7g
 

C


Cotton

Engelsk ord for bomuld


Chintz

Fintrådet, meget tæt lærredsvævet bomuld. Glat og blank overflade.
 

Canvas

Kraftig lærredsvævet stof af bomuld eller hør. Bruges til tasker, sko, kampdragter og overtøj m.m.


ClimaCool™ (adidas)

Dynamisk 360° ventilation gør fødderne tørrere og køligere jo mere man bevæger sig.


ClimaShell (adidas)

ClimaShell er et åndbart materiale, der beskytter effektivt mod vind og vejr. Desuden tillader materialet kroppen at svede, uden at der dannes kondens på beklædningens inderside.


ClimaWarm (adidas)

ClimaWarm er et varmeisolerende materiale, der minsker kroppens energiforbrug i koldt vejr takket være materialets evne til at holde på kropsvarmen.


ClimaLite (adidas)

ClimaLite er et svedtransporterende materiale, der leder sveden bort fra krobben ud på beklædningens yderside, hvor den efterfølgende fordamper. Huden forbliver således tør.


ClimaCool (adidas)

ClimaCool er et sko koncept med 360 grader ventilation, der giver fødderne mulighed for at ånde. Fem nye komponenter sørger for maksimal ventilation i skoen: mellemfodsstøtte med rille perforeringer, perforeret indlægssål, overdel i luftigt mesh, porøst skumgummi og et minimum at tæt plast. 
 

D
 

Denier

Mål for garnets finhed. Deniertallet er vægten i gram af 9000 meter af tråden. Mindre tal betyder finere tråd. Bruges i forbindelse med silke og nylon.
 

Dry clean

Engelsk - betyder kemisk rensning.
 

Denim

Cowboystof - Kraftig kipervævet stof af bomuld eller bomuld/polyester


E


Der findes desværre ikke nogle artikler med dette forbogstav. 

F
 

FESI

The Federation of the European Sporting Goods Industry


G

Garbardine

Kipersvævet stof af uld eller poyester/uld.


Gore-tex

Åndbart, funktionelt vand- og vindtæt stof, der tillader afdunstning gennem stoffet ved transpiration.
 

H


Hulfibre

Syntetiske fibre der er hule oftest polyester. De hule fibre giver øget isolationsevne. Handelsnavne bl.a. Hollofil.

 

I


Isoli

Strikket stof med et ekstra istrikket garn. Garnet ligger synligt over flere masker på vrangen og er tit opkradset (lodden) på indersiden.
 

J


Joy Sport ApS

Joy Sport er etableret den 1. juli 1992.


Joggingstof

se isoli


Jersey

Er betegnelsen for strikket stof af tyndt garn.
 

K


Ken Sport Import A/S

Import A/S blev stiftet i 1987.KEN Sport fremstiller alle former for beklædning, med hovedvægt på varer med tekniske features som f.eks. vandtætte og åndbare membraner, tapede sømme osv.KEN Sport Import A/S er en af de største danske leverandører af regntøj. Derudover sælger Ken Sport beklædning, der dækker enhver årstid, fra badetøj over shorts, fritidsdragter, fleecebeklædning til vinterbeklædning, der blandt andet omfatter skiundertøj, skijakker og –bukser, huer, handsker og pandebånd.


Kunstfibre

Er industrielt fremstillet fibre, som kan opdeles i to: regenerede fibre og syntetiske fibre


Kipersvævet

Vævetype der danner "ribber" på skrå i stoffet bruges bl.a. i garberdine og denim.

 

L

Der findes desværre ikke nogle artikler med dette forbogstav.

M

Der findes desværre ikke nogle artikler med dette forbogstav. 


N
 

Newline

Dansk brand i sportsbeklædning. Specielt kendt for sit lette og funktionelle løbe- og cykeltøj. Brandet Newline blev grundlagt for mere end 20 år siden på baggrund af personlige erfaringer fra en livslang karriere inden for Jægerkorpset. På den tid var erfaringerne med markedet for sportstøj, at produkterne var gammeldags og konstrueret i dårlige og tunge materialer ….erfaringerne var også at ved at bruge syntetiske materialer, som var hurtigtørrende, lette i vægt og utrolig stærke som bl.a. materialet fra faldskærme og andet hightechudstyr, så kunne funktionaliteten og komforten ved fysisk aktivitet forbedres nævneværdigt.
 

Nylon

Nylon eller polyamid overgår alle andre fibermaterialer både i rive og slidstyrke. Nylon er lysfølsom og gulner og mørner i sollys. Nylon bruges bl.a. til forstærkning af sportsbekædning i alle fomer, samt til tasker og andet tilbehør.
 

.

Overpronation

Betegnelse for fodstilling, hvor personens fodstilling har tendens til at falde indad i skoen. Ofte er en meget flad svang årsag til overpronation. De fleste overpronerer, når de løber.
 

Oilskin

Bomuld eller T/C der er gjort vandtæt med en overfladebehandling med voks. Tøjet må ikke vaskes eller renses. Rengøring foretages med en fugtig klud eller ved spuling. Vedligeholdes med voks.

 

P
 

Polychlorid

se Acryl
 

Polyacryl

se acryl
 

Polypropylen

Lettere en andre tekstilfibre. Stærk, strækbar tåler de fleste kemikalier, men er lys- og varmefølsom. Fugt opsuges og transporteres fint til yderste lag uden polypylenfibren bliver våd. Bruges bl.a. til sportsundertøj.
 

Polyester

Polyester er slidstærk, og tåler sollys og de fleste kemikalier. Er mindre varmefølsom end andre syntetiske fibre. Brugse i alle former for sportsbeklædning ofte blandet med bomuld eller viscose. Handelsnavne for poyester kan være: Terylene, Diolen, Dacron, Tetoron.
 

Poplin

Tæt lærredsvævet stof med dobbelt så mange tråde på langs som på tværs af stoffet. Bomuld og bomuld/polyester.
 

Pilling

Betegnelse når overfladen på en tekstilvare "nulrer".
 

Pique

Strikkemetode, der giver en vaflet overflade. Bruges typisk til polobluser og t-shirts i 100 bomuld og bomuld/polyester
 

Play Dry (Reebok)

Play Dry er et unikt koncept i alt tøj baseret på komfort og thermoregulation. Strukturen i Play Dry gør det muligt for kropsvarmen hurtigt at fordampe gennem tøjet. Brugeren forbliver tør og holder en konstant kropstemperatur på 37 grader, hvilket udsætter trætheden og forbedre præstationen. Play Dry tørrer tre timer hurtigere end bomuld.


Q

Quiksilver

Quiksilver, Inc., er en af verdens førende virksomheder indenfor design, produktion og distribution af beklædning, fodtøj og tilbehør til udendørs-, sports-, livsstilsmærkevarer. Selskabets tøj og fodtøj er inspireret af en passion for udendørs aktiviteter og repræsenterer en afslappet livsstil for unge mennesker, der sætter sig i forbindelse surfer- og snowboarding kulturen. Selskabets mærker Quiksilver, Roxy og DC har rødder og kulturarv i surf-, sne- og skatermiljøerne. Selskabets produkter sælges i mere end 100 lande både i specialbutikker, udvalgte stormagasiner og gennem forskellige e-handelskanaler. Selskabets hovedkontor ligger i Huntington Beach, Californien.

 
 


R
 

Randers Sport

Randers Sports Historie Randers Sport startede d. 15/3 1974 i lokalerne i Brødregade 32, 8900 Randers. Butikken blev startet af de 2 brødre Per og Egon Klith og vennen Niels Ove Jensen, som kendte hinanden via deres fælles interesse for sport og fra deres familie- og naboskab. I starten var det kun Per og Hedvig Klith, Inge Klith og Niels Ove Jensen i butikken, da Egon Klith passede hans anden butik, Randers Frøhandel, der lå på modsatte side ad sportsbutikken. Mens de passede butikken, passede Niels Ove Jensens kone, Gurli Jensen, de 3 familiers børn. De 3 hovedmænd havde en vidt forskellig baggrund. Per Klith var handelsuddannet og arbejdede som lagerforvalter, Egon Klith som i forvejen var forretningsdrivende og så Niels Ove Jensen som var uddannet i sportsbranchen. Så alt dette gjorde at de tilbage i 1974 startede som selvstædige, hvor Niels Ove Jensens viden indenfor sportsbranchen skulle være den bærende kraft. Dette viste sig at være en god ide. Allerede, i 1978, 4 år efter deres start, måtte de udvide forretningen fra de sølle 48 kvm til 160 kvm. Ved denne udvidelse skilte de sportsafdelingen fra jagt- og fiskeriafdelingen. 2 år mere gik og så kom en ny udvidelse. Denne gang flyttede sportsafdelingen fra Brødregade 32 til Brødregade 21, så jagt- og fiskeriafdelingen fik mere plads og kunne tage rideudstyr ind som en ny salgsvare. Dette gjorde også at sportsbutikken blev større, den flydte nu hele 240 kvm og på dette tidspunkt var der ansat i alt 10 personer i de 2 afdelinger.
 

Regenerede fibre

Viskose/rayon er lavet af regenererede fibre, som fremstilles af cellulose bomulds affald og fra træer, hvor specielt gran er anvendeligt. Cellulosen omdannes med kemikalier til en viskosemasse der regenereres/genopbygges til fibre. Til denne gruppe hører bl.a. Viskose, Modal, Rayon, Kupro, Lyocell, som er de navne for de såkaldte regenererede fibre. Til samme gruppe hører cellulosefibrene acetat og triacetat.
 

Rayon

se Viskose

 

S
 

Skodsborg Sport ApS

Skodsborg Sport ApS er en dansk-ejet ny virksomhed, der er forhandler af højt tekniske og funktionelle sportsmærker. Mission er at sælge høj kvalitet af funktionel beklædning og sko gennem vore forhandlere i sportsbranchen og specialbutikkerne inden for løb.
 

Skechers

SKECHERS, som er et af verdens største og ledende skomærker blev født i Manhattan Beach Californien i 1992.
SKECHERS skoene er i dag velkendte over hele verden både indenfor lifestyle mode -og fritidssko, men også som et performance sko mærke med super funktionelle løbe- fitness og træningssko til et hvert formål.

Mange dygtige og velkendte idrætsudøvere samt seriøse motionister anvender SKECHERS Performance sko til træning og konkurrencebrug.

Det gælder bl.a. den amerikanske elite marathon champion Meb Keflezighi, en af de bedste kvindelige triatleter Carly Johan, Danmarksmester i 1/2IM 2014 Maja Stage Nielsen, den dygtige kvindelige playmaker i håndbold Lotte Grigel, ungdoms landsholds triatlet Henrik Klemmensen samt klub 100 marathon løbere som bl.a. danmarksmester i 100 km i sin aldersgruppe Jesper Hahn Jensen og Torben Glass Nielsen samt danmarksmester i 24 timers løb i sin aldersgruppe Michael Rasmussen.

SKECHERS udvikler et kæmpe stort skoprogram i super kvalitet og kombinerer høj fodkomfort samt fantastisk pasform med smart moderigtigt design i aktuelle flotte farver.

Vi tilbyder sko til alle formål og både til dame, herre samt pige og dreng.

SKECHERS sælges i dag gennem et net af dygtige forhandlere indenfor sko- eller sportsbranchen eller i rene SKECHERS koncept butikker med et kæmpe udvalg at tilbyde.

I mere end 150 lande sælges SKECHERS og i dag findes der tæt på 1000 rene SKECHERS Koncept stores.

Som den officielle Nordiske distributør for SKECHERS USA ønsker vi her på siden at vise et stort udvalg af mærkets mange forskellige modeller til både hende og ham samt til de yngste.

Kig rundt på siden og se det spændende og flotte udvalg, som kan bestilles online www.skechers.dk


Syntetiske fibre

Fremstilles råolie eller jordgas der polymeriseres til fibre. I varedeklarationer benævnes grupperne: Polyamid, Acryl, Modakryl, Polyester, Klorfiber, Polypropen og Elastan.
 

Supination

Betegnelse for fodstilling, hvor personens fodstilling har tendens til at vride udad i skoen. Ofte er en meget høj svang årsag til supination.
 

Sportsuld

Specielt behandlet uldkvalitet som holder brugeren kølig selv ved kraftig fysisk belastning. Let at vaske.
 

Supplex

Hurtigtørrende materiale i polyamid fra DuPont. Stoffet er meget blødt og bomuldslignende med en holdbar pasform
 

T
 

Tachikara

Japansk producent af Volleybolde. Virksomheden blev etableret i 1915
 

Tenson

Svensk tøjmærke.Tenson designer og fremstiller tøj til udendørsaktiviteter til både damer og herrer. Tenson er grundlagt i 1951 og er i dag et varemærke i M/T Owner AB. Virksomheden har hovedkontor i Göteborg.
 

Triacetat

Har bedre brugsegenskaber end acetat - krøller mindre i vask, tåler bedre sollys og er stærkere. Ikke specielt stærkt.
 

Torsion (adidas)

Torsion er et element, indsat mellem forfod og hæl for at støtte og stabilisere mellemfoden. Elementet tillader hæl og forfod at fungere uafhængigt af hinanden, så foden opnår maksimal stabilitet og kan tilpasse sig underlaget.
 

Torsion

Vridning
 

Traxion (adidas)

Triaxion er anatomisk udformede elementer der har tilformål at sikre suverænt greb og fodfæste i alle retninger. Derudover beskytter elementerne foden ved at fordele stød fra underlaget jævnt over hele sålens flade.
 

U

Der findes desværre ikke nogle artikler med dette forbogstav. 


Viskose

Viskose/rayon er lavet af regenererede fibre, som fremstilles af cellulose fra bl.a. bomulds affald. Viskose er den mest anvendte af de såkaldte regenererede fibre. Tøj af viskose kan fremstilles i lange fibre der er blanke og ligner silke - eller af korte fibre med et mat udseende som uld eller bomuld. Viskose er behageligt blødt at have på og optager kropsfugt, som en bomuldsvare. Viskose er ikke så stærk i våd tilstand og krøller meget - kan desuden krybe i vask. absorberer fugt på ingen både være mat og

 

W


WFSGI

The World Federation Sporting Goods In dustry

Wakeboard

- er i familie med snowboard og surfboard. Et wakeboard trækkes som vandski efter en speedbåd.
 

X

Der findes desværre ikke nogle artikler med dette forbogstav.

Y

Der findes desværre ikke nogle artikler med dette forbogstav

Z

Der findes desværre ikke nogle artikler med dette forbogstav.

Æ

Der findes desværre ikke nogle artikler med dette forbogstav.

Ø

Der findes desværre ikke nogle artikler med dette forbogstav.

Å

Der findes desværre ikke nogle artikler med dette forbogstav.